По пътя на виното в Южна България

Click here to see this post in English

 

Регионът на Мелник е популярен преди всичко с Мелнишките пирамиди, Рупите и Роженския манастир, но има още нещо, което заслужава особено внимание и това е фактът, че този прекрасен южен край е дарен с плодородни почви и благоприятен климат и е дом на много  винарни, които произвеждат едни от най – добрите български вина! Само тук и никъде другаде се отглежда сортът Широка Мелнишка лоза, така че вината са наистина неповторими! Напълно си заслужава да прекарате уикенд в Българския „Прованс“ и да се отдадете на винен туризъм. Повечето изби предлагат дегустации, а изживяването се доближава доста до качеството на винения туризъм в Южна Франция, което смея да твърдя със сигурност, понеже съм имала щастието да посетя не една и две изби там.

 

При стегната програма и желание можете да посетите три или четри изби за един уикенд, но ние бяхме лежерни и не го бяхме планирали предварително, затова посетихме само една, но пък прекарахме цял следобяд там. Става дума за биовинарна Орбелус, която както се подразбира произвежда само вина от грозде, отгледано по биологичен начин. Ако сте любител на виното като мен, няма как да не ви хареса – ще ви разходят из винарната, ще ви разкажат за целия процес на производство, а след това ще се отдадете на дегустация, по време на която ще имате бонус – невероятна гледка към лозята. Ние опитахме пет вида вина, като останах най – впечатлена от червените. Особено от тези, отлежали във френски дъбови бъчви. Накрая, ако сте по-нахални като мен, ще имате възможност да се разходите из лозята и да берете грозде. Беше наистина много вкусно, особено като си го набрал сам! Сградата на винарната също е изключително атрактивна – представлява огромна бъчва за вино!

 

 

 

Вината, които дойдоха с мен вкъши…

Още идеи за изби, които можете да посетите:

  • Вила Мелник
  • Златен Рожен
  • Дамяница
  • Синтика

От мястото, където сте отседнали или от музея на виното в Мелник, можете да се сдобите с подробна карта на винените маршрути в региона, където има контакти на всички изби.

Къде отседнахме?

В традиционна българска къща в Мелник с невероятна гледка към градчето – Лумпаровата къща. Тя разполага със собствена винарна, вкопана 20 м навътре в скала, където също можете да дегустирате някои от най-известните вина от региона. Интериорът на къщата е автентичен, ще се пренесете назад във времето и най-вече ще си отпочинете добре, толкова е тихо и спокойно! Най – хубавото от всичко, обаче, беше храната – домашно приготвена и изключително вкусна! Мекиците за закуска бяха все едно баба ви ги е приготвила, а в компанията на домашното сирене и сладко, направо не можеш да спреш да ядеш! Ако сте отседнали там ви препоръчвам горещо да не си правите труд да ходите да вечеряте на друго място! Храната наистина беше изключителна!

 

 

 

 

 

Виненият туризъм в региона е обещаващо изживяване! Прекрасна идея за уикенд, прекаран далеч от града!

About

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

English