В търсене на замъци в Дания

Как избрахме да отидем в Копенхаген? Запитахме се: “Къде в Европа има хубав замък, който още не сме видяли, на директен полет разстояние е и ще станат хубави снимки? “ Огледахме, потърсихме и намерихме цели два в близост до, както и в самия Копенхаген и веднаха букнахме билетите. Ние сме едни истински принцеси по душа и не можем без дворци и палати дълго време.

Летището на Копенхаген е удобно свързано с метрото и лесно може да се придвижите в центъра и с голям багаж.

Хотелът  ни ( Hotel Absalon 4 ****) беше на комуникативно място до гарата, както и до паркът Тиволи, музеят Глиптотек и театър Паладс- доста ключови места- но за тях- после! Хотелът е чист, просторен, закуската беше разнообразна и вкусна.

 

 

Първо разбира се отидохме до главната ни цел: Замъкът Фредериксборг. Той се намира на удобно късо разстояние с влак от централната гара в Копенхаген, която вече споменах. Вече облечени като принцеси, няколко пътници ни направиха комплименти на датски, докато пътувахме . ( Намери се кой да ни преведе, така че сме сигурни че бяха комплименти, а не нещо друго хаха.) Самият замък е разположен на живописно езерце с лебеди, а от другата му страна има градини и лабиринт от жив плет- всичко това е достъпно без билет- но ние горещо препоръчваме да разгледате замъка и отвътре- той е не по-малко красив! Впечатляващата фасада, фонтанът с орнаменти и пищният интериор отнемат около 2 часа да бъдат подробно видяни и ще ви уплътни половин ден.

 

 

 

 

 

 

Ако искате са посетите една от най-важните забележителности на Копенхаген – паркът Тиволи – имайте предвид , че през зимата е затворен (по-специално през януари, февруари и март), ние пропуснахме да го видим и много съжаляваме, но затова пък наваксахме с други интересни места- например статуята на Малката Русалка  от приказките на Ханс Кристиан Андерсен. Поинтересувайте се, дали за конкретния период статуята е на мястото си, защото понякога я демонтират за изложби в чужбина. Ние имахме късмет и тя беше там- стоеше на една скала, загледана в морето. Изключително изящна творба, беше магическо изживяване да я гледаме в сумрака на настъпващата вечер. Имайте предвид, че се намира в пристанищния парк и ще трябва да повървите доста. Няма близък транспорт и се намира на 20 минути пеша от малкото пристанище в центъра.

А сега малко и за него- ако се чудите къде са заснети всички тези цветни снимки с шарени къщички и хора, които щастливо ядат вафли с шоколад на клечка- точно там е. Казва се Nyhavn и се намира в центъра до основната шопинг зона. Вафлите са скъпи, но снимката и вкусът си струват инвестицията.

 

 

Ако времето е хубаво можете да се разходите от пристанището до двореца Christiansborg по най-дългата пешеходна улица Стрьогет! Естестевно там е мястото за шопинг!

Относно шопинга- при нас беше пълен провал, защото магазините затварят в 18 ч в делнични дни, така че планирайте времето си внимателно.

В Дворецът Christiansborg се помещава Датският парламент, а части от него се ползват от кралското семейство. Дворецът функционира и като музей – можете да го разгледате и отвътре!

 

 

 

Отделете си време, за да посетите ботаническата градина! Закритите оранжерии ви предлагат да се насладите на огромен брой езкотични растителни видове, а също така много напомнят на тези в Kew Gardens в Лондон, което ви подсказва, че са страхотен фон за снимки! Паркът към ботаническата градина е много приятно място за разходка и почивка ако времето е хубаво, също така входът за него е безплатен!ю

 

 

На пешеходно разстояние от ботаническата градина се намира един чудесен замък, който заслужава да се посети – Rosenborg. Има прекрасна градина с лабиринт от жив плет, а съм сигурна, че и дворецът отвътре е невероятен, но ние нямахме време да го видим.

 

 

Ако сте фенове на Уес Андерсън и неговата естетика, не пропускайте да се отбиете до кино-театър Паладс. Това е една забележителна розова сграда до централната гара, на която можете да си направите страхотни снимки . Ние разбира се, не пропуснахме възможността!

 

 

Много впечатляващ музей е Gliptotek, не го пропускайте. Още на влизане, предверието ви впечатлява с огромна закрита градина с палми, която е перфектно място за почивка. Колекцята на музея включва над 10000 произведения на изкуството и артефакти от различни епохи. Останах най-впечатлена от саркофазите на египетските фараони! Полезно е да знаете, че всеки вторник входът за музея е безплатен!

 

 

 

 

 

 

 

Ресторантите в Дания са скъпи, но уютни. Ние се поглезихме веднъж, но си струваше. Намерихме си чуден ресторант близо до хотела – Café Apropos, приятна обстановка и обслужване, вкусна храна. За хубаво кафе и закуски – Еspresso House – верига, подобна на Starbucks. Все пак – препоръчваме ви да си изберете хотел с пакет със закуска- ще спестите доста и ще се храните добре.

 

Колелото е главното средство за придвижване в града- има безброй велоалеи и стоянки за заключване, както и много магазини за колела под наем. Ако не ви е студено както на нас- наемете си и няма да останете разочаровани.

С удоволствие бихме се върнали в Копенхаген през лятото, за да посетим Тиволи и да се разхождаме безцелно из града и да усетим по-добре духа му! Дано е скоро….

About

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

English