Нашият втори дом – Тасос

Няма да забравя първия път когато отидох на Тасос преди много години –  всяка следваща гледка ми се струваше по-хубава от предишната. Просто завинаги се влюбих в това парченце рай, в мириса на бор и море, който не съм усещала никъде другаде по същия начин. Оттогава насам ходим там всяка година и спим винаги на едно и също място – нашата си къща.

В този текст влагам наистина много любов и споделям с вас моите местенца на Тасос, посетени още преди да стане толкова популярна туристическа дестинация и вече не толкова диви, колкото бяха.

Започвам с факта, че обичаме безлюдни плажове – далеч от шумотевицата, без заведения или с непринудени такива, с малко хора или най-добре с никакви.

Мястото, където спим не е луксозен хотел и е далеч от шумните градчета. Намира се на полуостровчето Алики (известна историческа забележителност с екопътека – в древността там се е добивал мрамор, има останки на дворец и църква). Къщата ни е точно до плажа и има приказна гледка към морето. Нищо не обичам повече от закуската на терасата ни с домашно сладко от смокини или обяд с току що уловена риба.

Гледката от къщата ни

Плажовете на Алики са известни, но всички хора се тълпят на този, на който са заведенията. А точно на минута от там – от другата страна на заведенията е плажът на нашата къща, който е два пъти по-празен от другия, случвало се е дори да има само още двама – трима души освен нас.

Вечер, когато изчезнат тълпите туристи, които плажуват или се разхождат по екопътеката, можеш наистина да усетиш магията на мястото. Освен нашата къща, там има само още две или три други места за настаняване, съответно няма никой почти. Задължително идете там привечер, за да се разходите по скалите около екопътеката и да гледате залеза – обещавам, фантастично е, а какви добри снимки стават там….  Ние отиваме с бутилка вино и се настаняваме на скалите да се полюбуваме на залеза и морето. Ако пък сте ранобудни, можете да посрещнете и изгрева – просто отивате на другата страна на полуостровчето.

Другото предимство на мястото е фактът, че таверните на плажа вечер са празни. Наслаждаваш се на морето и храната си без излишен шум. А храната там е наистина добра и тъй като често си единственият клиент, ти обръщат нужното внимание. Която и таверна да изберете няма да сбъркате, но ние предпочитаме Leonidas – последната в редицата. Порция риба ципура там струва 9 евро! а е супер вкусна и нашето любимо – октопод на скара – много места в Гърция сме обиколили и никъде другаде не го готвят както там – цаката е, че не го варят преди да го опекат на скарата, уж за да стане по – крехък, но така само загубва вкуса си. Сушен на слънце и после опечен – просто, но супер вкусно! А и да не забравя – порцията като големина е повече от добра!

Алики е нашият райски кът, място за истинска почивка! За съжаление преди две години мястото пострада много от горските пожари, които вилняха там, но въпреки това за мен остава най-красивата част от острова.

Спомням си първия път, когато тръгнахме да търсим мраморния плаж – гледахме Google earth и имаше два пътя – по-краткият беше откъм Chrisi Ammoudia и по-дълъг през къмпинг Makryammos. Естествено тръгнахме по прекия път, който се оказа адски каменист и неравен, направо бяхме изтръпнали – тесен път и отвесна скала надолу, все пак малкото ни кабрио се справи…. скоро минавахме пак по него заради доброто старо време, а пък и бяхме с офроуд джип и се оказа,че са го позаравнили на места, но все пак по – добрата алтернатива си остава по-известния път откъм къмпинг Макриамос. Минавайки по прекия път, открихме страхотния безлюден плаж Vathi – хората идват до него основно с лодки, но рядко има повече от десетина човека. Зад плажа има изоставена постройка на хотел най-вероятно. Ако го построят някога бих спала там с удоволствие. Плажът е уникален – ситен бял пясък, кристално синя вода и тук-там някоя козичка за разкош. Това е най-любимия ни плаж на острова.

По –  нататък по пътя се намира действащата мраморна кариера, през която също има път за плажовете започващ близо до Панагия, но не ви го препоръчвам – екстремен е (еднопосочен е – може само да се слиза надолу по него). До кариерата е доста известният мраморен плаж – Porto Vathy  – преди да направят заведението беше доста по-приятно там – буквално нямаше никой, ама наистина никой. Всички плажуваха на най-известния Saliara beach –  заоблени мраморни камъчета и дълбоки небесно сини води. До плажа има голям прашен паркинг, също така има и бар. Само една година имахме късмет да няма никакво заведение, но като цяло той е най-популярният плаж, защото е първи по пътя от Макриамос и хората не си правят труда да продължават натам към другите два плажа.

 

Следващото бижу, за което ще ви споделя е Arsanas beach или плажа със смокинята, както му викаме ние – има огромна смокиня, надвиснала над водата, а до нея тече мини водопадче със сладка изворна вода. За да стигнете до него подминавате Алики в посока Потос и Лименария и след манастира Свети Архангел Михаил се оглеждате за отбивка в ляво с табела Livadi beach. Завивате там, спускате се по наклона и долу на равното след маслинова горичка има табела в ляво за Арсанас. Оттам поемате по тесен черен път и след 2 мин стигате до края му –  има мини паркинг. Спирате там и тръгвате пеша, на замята има стрелки, надраскани със спрей, които указват посоката. На плажа има чадъри и шезлонги по 5 евро за комплект от два плюс чадър, но можете и да не ги ползвате, има предостатъчно място. Има и симпатично непретенциозно заведение над плажа, готвят добре. Плажът е сравнително песъчлив а,  гледката  срещу вас е доста внушителна – огромна отвесна скала се спуска към морето. Красота!

За разходка не пропускайте селцето Панагия – място с автентичен облик – каменни къщи, калдъръмени улици и спираща дъха гледка към морето. Там се намира и известната фабрика за зехтин Сотирелис, която е и музей, и магазин. Лименария и Потос са другите по-оживени градчета на острова, освен главния град, който също се казва Тасос (или Лименас). В Лименария препоръчвам Limani taverna – намира се на пристанището, храната е наистина добра. Ако пък искате купон по гръцки – таверна Александра в Тасос – жива музика, танци и дори чупихме чинии там! Другото доста известно място е таверна Archondissa – намира се на главния път ако идвате от Панагия към Алики, точно преди Алики, правят гръцки вечери с традиционна музика.

По – модерните заведения на острова не са много и са сравнително нови – Karnagio Beach Bar и La Scala – и двете се намират близо до Лименас, приятни са, стилно направени, но някак си свързвам Тасос с друг тип почивка и ми е противоестествено да ходя по такива заведения и да седя на бар или на басейн в претенциозна обстановка. Макар че ако сте там извън сезона и с голяма компания, както направихме веднъж ние, прекарването в La Scala не беше никак зле, понеже само ние бяхме в заведението, може би имаше още няколко човека….

Ако сте с деца ще предпочетете плаж с повече удобства като Parаdise beach и Golden beach – широки, пясъчни плажни ивици  с доста заведения и забавления, водата е плитка,но понякога има доста вълни.

Със сигурност си заслужава да посетите и Гьола – естествен басейн в скала до морето. Скачайте от скалите или просто поплувайте вътре, изживяването си струва. Вече има път до там от няколко години, с табела, която указва посоката и стана по-лесно достъпно и съответно доста популярно. Първия път, когато ходихме, пътя беше ужасен и се отказахме, оставихме колата и слязохме пеша от главния път по едни скали… обаче си заслужаваше усилието – това беше първия и единствен път когато видях гьола с кристално синя вода, всяка следваща година беше зеленикава и мътна.

Определено островът има много какво още да предложи, но това са моите фаворити – обикаляли сме го целия, спирали сме на всеки плаж и мога да кажа, че има за всекиго по нещо.

Тасос, ти имаш моето сърце завинаги!

About

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

English