По пътя на виното в Прованс

 

 

Click here to see this post in English

В Прованс през зимата е също токова прекрасно, колкото и през лятото. Хубавото на това да посетиш едно място няколко пъти, е фактът, че си видял повечето интересни места и забележителности и вече имаш време да изследваш по-малко познати места и да се потопиш по-дълбоко в местната култура. Недостатъкът е в характерния за мястото вятър – Мистрал, който духа през зимата почти непрекъснато. Уж е слънчево и топло, а същевременно леденият вятър те кара да се чувстваш все едно си в някоя скандинавска държава!

Излишно е да казвам, че Френският Прованс е известен най-вече с добрите си вина. Тук буквално на всеки ъгъл има винарска изба, в която можеш да дегустираш и да закупиш местни вина. Имала съм възможността да посетя повечето градчета по пътя на виното по долината на река Рона – прекрасен плодороден регион, от където произлизат едни от най – известните вина в света. Опитвала съм най-различни и са наистина божествени! Ето  моите фаворити, които с гордост носят емблемата на Côtes-du-Rhône и които задължително трябва да се пробват:

Vacqueyras – регион, който произвежда предимно червени вина

Gigondas – отново страхотни червени вина

Cairanne – селце, което има повече винарски изби, отколкото жители ( не се шегувам!)

Beaumes de Venise – градче, известно с десертните си вина или иначе казано мускат

Châteauneuf-du-Pape – това,  може би, е най – известният регион от всички, думите за вината тук са излишни……

Sainte-Cécile-les-Vignes – от тукашните изби съм пробвала най-много вина, може би защото това е нашата отправна точка за пътешествия из Прованс.

Както казах и по-горе, имахме възможността да се слеем с местния начин на живот, понеже този път не препускахме по пътищата в търсене на замъци и лавандулови поля. Дните минаваха по – спокойно, в лежерни разходки из магазинчетата и пазарите, които се организират веднъж в седмицата и можеш да се сдобиеш с продукти, произведени от местни фермери.

Ако някога попаднете в Sainte-Cécile-les-Vignes, не пропускайте да пиете капучино или чай в Le p’tit Grain Salon du Thé или да посетите някой от ресторантите там – навсякъде готвят превъзходно. Купете си сладкиши от някое местно Pâtisserie – произвеждат ги на място и са фантастични – опитайте например десерт с кайсия и розмарин – две съставки, характерни за Прованс.

В района има безкрайно много интересни места, които бихте могли да посетите:

Фермата за Крокодили в Pierrelatte – В нея живят над 400 животни и 600 екзотични растителни вида, което я прави най – голямата тропична оранжерия на територията на Франция. Срещу фермата има и фабрика за парфюми, която можете също да разгледате, влиза се безплатно, понеже също така е и магазин.

 

Château de Grignan – повече за замъка и градчето Grignan можете да прочетете тук.

Château de Suze-la-Rousse – в замъка се помещава и Université du vin!!! Представете си да ходите на лекции в истински замък и то, за да изучавате технологиите за производство на виното и да го дегустирате! Ако някога се запиша да уча пак то определено ще е в този университет! По миналото лято, когато бяхме там, беше организирана дегустация на вино в замъка, по случай националния празник на Франция и ние естествено я посетихме! За хапване в селцето ви препоръчвам La table du mоulin – страхотна храна и градина.

 

Avignon – град, който непременно трябва да се посети, най – малкото заради внушителния дворец на папите – една от най – големите средновековни сгради в Европа. Разходете се по моста над река Рона, възпят в популярната детска песничка: Sur le pont d’Avignon, on y dance, on y dance…. Който е учил френски, ще знае за какво говоря…. Когато бяхме там през 2015 го реновираха, а сега вече е напълно завършен.

 

 

 

Orange и Vaison-la-Romaigne – приятни за разходка градчета с римски останки.

 

 

 

 

 

 

 

Mont Ventoux – планински връх в региона, до който можете да стигнете с кола, за да се полюбувате на гледката. Но бъдете внимателни – името му говори само за себе си – ( venteux – онзачава ветровит на френски), през повечето време е доста ветровито там, а понякога през зимата пътят е затворен заради силния вятър, който духа с над 100 км/ч.

L’isle-sur-la-Sorgue – кокетно градче, наричано още „Малката Венеция“, заради каналите, които преминават през него. Пийте кафе в Café de France – доста интересен интериор и екстериор в духа на 20те години на миналия век. Купете си ръчно правени сапуни от някое от многобройните магазинчета или ръчен шоколад и други деликатеси от Le Comptoir de Mathilde. Много се впечатлих от факта, че по улиците на градчето свиреха коледни песни от колони, поставени по фасадите на сградите! Това създаваше наистина магична коледна атмосфера!

 

 

Сувенири с лавандула ще намерите на всеки ъгъл, а ако сте в Прованс в края на юли, задължително се насладете на разходка из лавандуловите полета – тогава лавандулата е в разцвета си. Най – известните места за това са Sault и Plateau de Valensole.

 

 

Aix-en-Provence – повече можете да прочетете в този пост. Опитайте задължително Le Calisson – традиционен десерт от Aix-en-Provence, който датира от XV век.

А за Лазурния бряг мога да пиша много, може би трябва да направя отделен пост по темата… А до тогава ето малко снимки от зимна Ница…

 

 

About

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

English